Минулі події

Зустріч з Інной Мельницькой




24 травня гостем літературного клубу "Осяяння" була Інна Мельницька, член Національної спілки письменників України, поет, прозаїк, перекладач.
Тема цієї зустрічі - спогади очевидця про Харків у роки окупації німецько-фашистськими загарбниками.




До Дня Космонавтики


12 квітня у відділі художньої літератури (к.429) пройшов вечір, присвячений Дню Космонавтики, а саме Марсу. (Фото)
Червона планета захоплює людство вже не одне століття і марсіанська тематика дуже широко представлена у фантастиці. Цього вечора ми поговорили про Марс у літературі, сучасні космічні досягнення, провели цікаву вікторіну та почитали оповідання Кліффорда Саймака, Едварда Гамільтона, Рея Бредбері.


Презентація нової книги “Надлом” В.Ковальчук


29 березня гостем літературного клубу “Осяяння” був поет і культуролог Віталій Ковальчук, який презентував свою нову книгу поезій і прозаїчних творів “Надлом”. (Фото)
Зустріч зі справжньою літературою — це завжди свято. І цього разу свято відбулось!
Поезія і проза Віталія Ковальчука — витончена, пронизлива, філософська, багатогранна... Всі, хто її чув, був безумовно зачарований магією таланту письменника. Кожний виступ В. Ковальчука у нашій бібліотеці — це дивна за силою почуттів та емоцій моновистава, де режисером являється Талант, а глядачі мріють, щоб вона тривала і тривала...Ось і цього разу творча зустріч пройшла в атмосфері тепла і щирості у камерній обстановці відділу художньої літератури НБ ХНУРЕ.


Зустріч з колекціонером закладок - Наталією Левіною


22 березня у відділі художньої літератури Наукової бібліотеки ХНУРЕ відбулася зустріч з колекціонером закладок Наталією Левіною. (Фото)
Вона відома у нашому місті та за його межами як людина з рідкісним хобі: збирання книжкових закладок. Колекція Наталії Левіної, що становить 9 000 примірників, неодноразово експонувалась фрагментарно в бібліотеках ім. Станіславського і їм. Короленка; привертала увагу телебачення і преси. У нашій бібліотеці зустріч була присвячена Міжнародному Дню поезії і, відповідно, виставка, що її супроводжувала, складалася з закладок із зображеннями поетів усього світу, поетичних збірок, цитат.
Гості зустрічі були вражені не лише тематичним розмаїттям виставки, а й захоплені яскравою змістовною розповіддю колекціонера як про кожний з представлених експонатів, так і про саму історію появи книжкової закладки як виду мистецтва. Наталя також проявила себе справжнім поціновувачем поезії, коли декламувала вірші поетів, зображених на закладках.

“Зустрічі з цікавими людьми”: Семен Губницький


21 листопада у відділі художньої літератури (к.429) НБ ХНУРЕ відбулась творча зустріч у межах циклу “Зустрічі з цікавими людьми”. (Фото).
На цей раз гостем Літературної вітальні був Семен Губницький — випускник 1972 року і багаторічний викладач ХНУРЕ, літератор-гуморист, міжнародний майстер з шахмат, кандидат технічних наук, доцент і тенісіст.

Зустріч пройшла у формі щирої бесіди з елементами діалогу. С. Губницький продемонстрував публіці безсумнівну ерудицію і безумовний лекторський хист та презентував нещодавно надруковані у 3-х томах поетичні твори під загальною назвою “Майже”. Також увазі відвідувачів була запропонована наочна книжкова виставка, на якій було представлені посібники з гри в шахи, написані Губницьким, та літературні збірки з його публікаціями.

26 жовтня 2017 p. - Halloween у стилі кіберпанк.



26 жовтня у відділі художньої літератури НБ ХНУРЕ відбулось тематичне засідання літературного клубу “Осяяння”: “Halloween у стилі кіберпанк”. (Фото).


Це було костюмоване дійство, декорації до якого були створені учасниками клубу. Авторами ідей та їх втілення були Світлана Бараннік та Марія Павлусенко, одні з найкреативніших учасниць клубу. А увечері увазі “осяянців” і гостей було запропоновано кіноперегляд “Той, хто біжить по лезу” (1982). Такі зустрічі у дружньому колі традиційно збирають однодумців та надають натхнення для нових творчих знахідок.


12 жовтня 2017 р.- 10-річчя літературного клуба “Осяяння”

У читальному залі НБ ХНУРЕ (к. 443) відбувся літературно-музичний вечір, присвячений 10-річчю літературного клубу “Осяяння”. (Фото).
У програмі вечора пролунали вірші Ірини Жарикової, Марії Родинко, Марії Павлусенко, Ганни Ліборських, Тетяни Алексеєвої, Михайла Гакка, авторські пісні Надії Шпакович; мініатюра власного твору і етюд Лемуана у виконанні Тетяни Гринько, а також регтайм Скотта Джопліна “Кленовий листок” у виконанні Микити Стрельчука.
Окрім учасників літературного клубу перед гостями виступили поет і культуролог Віталій Ковальчук, поет Катерина Деришева, автор-виконавець і екс-лідер рок-групи “Без зайвих слів” Лілія Родіонова.
Приємно вразила ліризмом пісень під гитару неодноразова гостя заходів клубу Тетяна Бараннік.
Сюрпризом для глядачів став новий авторський проєкт “Альнаїр” активної учасниці клубу Світлани Бараннік, яка одночасно виконувала і роль режисера заходу. Перший виступ колективу (Світлана Бараннік — вокал і клавіши, Володимир Гармаш — гітара, Сергій Бараннік — перкусія) потішив гостей високим професіоналізмом виконання, якістю текстів у поєднанні з музикою.
Зовсім непомітно сплинули дві години, і коли чарівна ведуча Марія Павлусенко оголосила виступ М.Вольфсона, який завершував концертну програму вечора поетичним експромтом, глядачам було шкода полишати концерт.
Цей вечір був не тільки творчим звітом клубу за десять років, але й дуже зворушливою зустріччю друзів і зовсім незнайомих людей, яких поєднала поезія і мистецтво в цілому. Подібні зустрічі давно стали необхідними, як повітря.
І, на щастя, у нашому місті є багато клубів, арт-кафе, де може звучати музика, поезія і які мають своїх постійних відвідувачів і шанувальників. Сподіваємося, що для учасників “Осяяння” і його гостей таким місцем є бібліотека ХНУРЕ.
Ми чекаємо на вас і завжди раді вам. Наступне засідання відбудеться 26.10.2017 у відділі художньої літератури (к.419).

Інформацію надала Бараннік Світлана